Ahad, 20 Jun 2010

Dr Asri masuk UMNO???


1. Walaupun Dr Asri berkata begini di sini, saya berpendapat ada baiknya bahawa Dr Asri terus bergerak bebas sebagai ahli akademik non- partisan. Dengan ini beliau bebas memberikan pandangan dan kritikan kepada mana- mana pihak berdasarkan manhaj Islam yang dbawanya.

2. Kalaulah niat Dr Asri ingin menjadi seperti DS Anwar Ibrahim dahulu yang mahu mencuci UMNO dari dalam, maka tak usahlah. Teori itu ternyata gagal. Lihatlah berapa ramai Mufti di Malaysia ini yang mendampingi kerajaan Najib tetapi ternyata tidak mampu untuk berkata walau sekelumit kebenaran. Begitu juga ustaz- ustaz yang masuk ke dalam UMNO. Apa yang mereka lakukan untuk menyedarkan UMNO? Apakah UMNO bertambah menuju Islam atau semakin jauh?

3. Tatkala negara sedang hangat dengan isu judi bola sepak yang dihalalkan oleh UMNO, apakah untungnya Dr Asri menghinakan diri sendiri dengan menyertai UMNO? Masihkah terdapat orang kuat agama tergamak berselimut dengan puak ini?  UMNO tidak pernah komited untuk menegakkan Islam.


4. Kita berharap Dr Asri dapat membuat pertimbangan yang bijak dalam hal ini. Rugilah kalau tokoh ilmuwan seperti Dr Asri menjadi tumpul daya pandangannya kerana terikat dengan politik kepartian.
“Perkembangan itu akan menyemarakkan keyakinan Melayu kepada UMNO, kita akan menuju Pilihan Raya Umum Ke-13 dengan UMNO yang lebih cemerlang”

5. Kenyataan ini berbaur tidak ikhlas untuk melakukan gerak kerja Islam. Kenapa harus mempergunakan Islam untuk menaikkan nama parti? Bukankah Islam itu lebih utama dan aula dari mana- mana jemaah? Tuan Guru Nik Aziz sentiasa mengingatkan supaya kita menyebut nama Islam lebih dari nama jemaah apabila berbicara tentang Islam.

Allah tahu yang terbaik.

Tiada ulasan: