Isnin, 11 Mei 2009

Kekusutan Selesai

KUALA LUMPUR: Mahkamah Tinggi di sini mengisytiharkan Datuk Seri Mohamad Nizar Jamaluddin sebagai Menteri Besar Perak yang sah, bukannya Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir.

Alhamdulillah, hari ni saya merasai dua kemenangan. Pertama, kemenangan pasukan nasyid sekolah, Khairan dalam Festival Anti Dadah. Kedua, kemenangan kepada perjuangan Islam apabila mahkamah tinggi bertindak dengan adil dalam hal ini.Apa lagi yang dapat saya katakan melainkan syukur gembira ke hadrat AlLAH?

Tidak ada gunanya apabila mengaku Melayu, mengaku memperjuangkan Melayu tetapi lupa pada sejarah Melayu. Lupakah mereka bahawa Tun Mutahir pernah memohon sembah derhaka dari Sultan Mahmud Syah apabila sultan memerintahkannya membunuh Hang Tuah? Apabila Nizar memohon sembah derhaka, ia tidak bermaksud hendak menderhaka kepada institusi kesultanan melainkan tidak ingin ikut arahan sultan sahaja. Sama seperti Tun Mutahir.

Nizar masih lagi MB yang sah, maka kita katakan Zambry adalah MB yang haram.

Mengapa Zambry dikatakan Menteri Besar yang haram? Semuanya disebabkan kekusutan yang berlaku adalah proses coup d' etat(rampasan kuasa) bukannya dengan proses yang diiktiraf undang- undang yang dijunjung UMNO sendiri. Sepatutnya, untuk menubuhkan kerajaan, seperti yang termaktub dalam Undang- undang Tubuh Kerajaan Negeri Perak:
1. Undi tidak percaya kepada kepimpinan sedai ada. Contoh, bilangan kerusi di DUN Perak sebanyak 59 kerusi. Jika lebih separuh kerusi ADUN menyokong usul yang dikeluarkan yakni menolak kepimpinan Nizar, maka Zambry adalah MB yang sah. Tetapi ini tidak terjadi.
2. Pilihanraya semula di seluruh Perak. Tetapi, tidak ada tuntutan dari pihak Zambry.
3. Nizar meletak jawatan sebagai MB.
Kesemua prosedur di atas tidak diikuti melainkan mereka melanggarnya.

Timbul persoalan, mengapa Sultan Azlan memperkenan pelantikan Zambry?

Najib yang dilihat sebagai playmaker pada kali ini telah malu besar. Beliau bukan sahaja telah menipu sultan tetapi telah menipu rakyat negara ini seluruhnya. Di dalam undang- undang, terdapat satu akta yang dinamakan Akta Intepretasi.

Melaluinya, sultan berhak melantik MB pilhan hatinya tetapi dengan majoriti ADUN. Kita semua tahu, undi tak percaya tak pernah perlaku dalam Dewan yang Mulia. Tidak sepatutnya muncul majoriti kerusi DUN untuk BN.Adakah penghadapan Najib kepada Sultan Perak beberapa bulan dahulu untuk menipu sultan? Mengatakan BN mempunyai majoriti ADUN?

Hari ini adalah Hari Ulangtahun Kelahiran UMNO yang ke- 63. Hari ini juga, Umno Kalah di Mahkamah Tinggi. Adakah ini petanda kejatuhan UMNO yang kian hampir?

PUTRAJAYA 11 Mei - Barisan Nasional (BN) akan mengemukakan rayuan terhadap keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur bahawa Datuk Mohammad Nizar Jamaluddin adalah Menteri Besar Perak yang sah, kemungkinan esok, kata Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini.

Apa lagi yang mereka mahukan? Mencabar kedaulatan undang- undang? Kalau berlaku rasuah, sekali lagi mereka akan menang.

Tiada ulasan: