Ahad, 24 Jun 2012

Hai Awek Cantik

Bismillah.

Setelah sekian lama gua tutup blog sebab ada problem sikit, hari ini gua bukak balik sebab ada member tanya "mana pergi blog hang?" Aku tutup sebab printscreen bawah neh, hasil hack fb pena minang,(bukan gua hack, ado org bagi maklumat kat kami yg teraniaya), ada mesej neh. (klik gambar utk besarkan)


Masa neh tengah hangat isu BERSIH 2.0 di tanah haram. Gua sikit pun tak takut dengan ugutan buang universiti, hantar balik Malaysia dan sebagainya oleh puak UMNO terhadap gua. Tapi antara sebab gua tutup blog, gua ada sikit rasa cuak bila nama gua nak dibagi ke SB- atas tuduhan sosialis. Niamakahai punya mamak kaki report. Jumpa depan- depan kat universiti muka manis macam gula, tapi belakang tikam member satu batch bhai. Lu tak pernah datang bincang dengan gua, terus lu tuduh gua liberal, tuduh sosialis. Apahal seyh? Lu tuhan yg baru turun ke bumi ke suka3 hati nak hukum orang?

Sohai betul bila gua rasa cuak. Maknanya gua belum diuji dengan ujian pejuang yang sebenar dan gua kena banyak lagi buat kerja pejuang.

So sekarang dah hampir sebulan gua balik Malaysia. Sebelum gua balik Malaysia gua dah plan baik punya, balik cuti semester neh utk test ilmu gua sepanjang belajar kat Madinah. Sama ada ilmu gua itu betul- betul bermanfaat atau tak untuk masharakat yg gua hadapi. So sekarang gua dalam fasa jumpa member3 lama yg ada dari macam3 level dan ikut program- wacana- seminar akademik yg ada kat Malaysia neh utk tambah ilmu gua.

Tadi mama ada cakap kat gua, "sejuk hati mama tengok budak3 laki KUIS pakai jubah..". Lalu gua pon balas, "bukan wajib pon pakai jubah ma. Tu suma adat, bukan agama." Gua tau gua agak slack balik kali neh, rambut panjang dan pakai jeans tiap masa. Gua sedang berdepan dengan masharakat yg majoritinya anak muda, so gua rasa takde masalah apa asalkan gua kemas dan maseh menutup aurat.

Bagi gua, selama ini gua pegang dua prinsip mudah dalam hidup gua utk amalkan Islam.

Berdasarkan hadis "Sesiapa yg berbuat sesuatu selain dari urusan kami maka.ianya tertolak"(HR Muslim) ulama' usul fiqh telah buat dua kaedah usul fiqh yg paling asas.

الأصل في العبادة محرام حتى ورد الدليل يحله
Asal kepada sesuatu perkara ibadat adalah haram kecuali datangnya dalil(alQuran dan alSunnah) menghalalkannya.

الأصل في الأشيأ إباحة حتى ورد الدليل يحرمه
Asal sesuatu perkara muamalat adalah harus kecuali datangnya dalil mengharamkannya.

So cara berpakaian Nabi, ia dikira sbg perkara muamalat dan harus kita berbeza dengannya asalkan tidak mlanggar prinsip utama syarak spt bersih, menutup aurat dll. Adapun perkara ibadat khusus spt solat, zikir, haji, puasa dll tidak dapat tidak kena ikut tatacara Nabi SAW kerana wahyu turun kepada baginda saja, bukan kita.

Tapi jangan dilupa ada sebahagian ulama' silam berpendapat bahawa memakai jubah, serban, bercelak dapat pahala sunnah jika kita niatkan ikhlas ikut Nabi SAW. :)

Pilihlah pendapat yg lu orang suka. K, chow dulu. Nanti gua tulis lagi.

2 ulasan:

Hikaru Yui berkata...

laaaahhh xdak awek punnnn hahah

zyny berkata...

Stuju ngn sesedap orange