Khamis, 27 Januari 2011

Revolusi dan Islam.

Dr Azam Tamimi menyebut : "Para rejim di Mesir, di Jordan, Yaman, Algeria, Libya dan Arab Saudi juga boleh runtuh." Benar katanya bahkan Raja Jordan kini berjanji memperbaiki nasib rakyatnya setelah bimbang dengan apa yang berlaku di Tunisia. Tapi Arab Saudi masih boleh rileks kerana ramai tokoh agamawan berdiri kukuh dibelakang mereka. Kasihan rakyat, apabila agama hanya menyokong pemerintahSejujurnya aku rasa tercabar(sakit hati dan geram) bila mereka yang terus terusan mengutuk para revolusinis dan demonstrator sebagai khawarij, anjing neraka dan sebagainya. Mereka mengkritik dari bilik yang sejuk dan selesa, sedangkan para revolusinis menyerahkan darah dan nyawa mereka di jalanan untuk melihat keadilan dan kebebasan tertegak di tanah air.

Dari status fb Ustaz Emran bin Ahmad:

Memang betul. Sebab itu kita lihat ramai pemerintah sekarang ini yang berkuasa adalah Khawarij. Dahulunya, apabila kerajaan yang zalim berkuasa, para ulama sunnah tidak menyebelahi rakyat tetapi sibuk mengampu dan membodek pemerintah dan pihak yang berkuasa konon itu kerja sunnah. Tetapi rakyat tetap menderita dan tertindas.

Saban hari ulama sunnah ini terus bercakap soal agama dan tauhid. Tetapi rakyat tetap menderita dan tertindas. Kemudian para ulama' sunnah ini bercakap soal solat cara nabi. Tetapi rakyat tetap tertindas dan dizalimi. Fitrah manusia yang diciptakan oleh Allah swt, sunnatullah yang diajarkan oleh Islam mengatakan manusia cintakan keadilan dan kebenaran tidak kira dari mana ianya datang.

Tapi rakyat tidak dapat bersabar, kezaliman tidak mampu ditahan lagi kerana setiap sesuatu itu ada hadnya.

Lalu akhirnya revolusi dicetuskan oleh anak-anak muda, orang yang berkefahaman sosialis, para pemikir yang terpengaruh dengan kebebasan yang diajarkan oleh barat lalu mereka inilah yang membela nasib rakyat, mempertahankan hak-hak rakyat. Maka tercetuslah revolusi, reformasi dan segala usaha menjatuhkan kerajaan pun berlaku.

Rakyat pun mengikuti orang-orang ini dan meninggalkan agama... Agama candu.... Agama menipu... Agama tidak memajukan umat... Agama hanya untuk raja-raja zalim untuk kekal memerintah....Demikianlah sejarah pun berulang kembali seperti yang pernah berlaku di Turki, di Tunisia, Di Libya, Di Mesir, Di Algeria, dan akan terus berlaku kerana kejahilan umat dan kebengapan pendakwah sunnah akan isu ummah....Merekalah Ruwaibidhoh, tidak menambah kecuali kesesatan dan kerosakan ummah.

Kalau anda baca sejarah dunia, anda akan mendapati semua pemimpin yang ada pada hari ini adalah pemimpin revolusi bagi rakyat mereka suatu ketika dahulu.... Kenapa mereka sekular ? Kenapa mereka Sosialis ?? Kenapa mereka menolak Islam dan agama ??? 


Sejarah membuktikan bahawa pemimpin seperti Muammar Ghadaffi, Jamal Abd Nasir, Ali Abd Salleh juga menaiki takhta mereka sebagai pemimpin melalui jalan kebangkitan rakyat tetapi sejarah tetap terus berulang dan kezaliman tetap terus berlangsung kepada rakyat. Kenapa ? Kerana orang agama tidak memainkan peranan mereka...Ayuh segeralah tiupkan wisel, ajak orang agamawan di sekeliling anda memainkan peranan mereka dengan berkesan.

Kerana mana ulama' dan agamawan mereka dahulu ketika diperlukan ? 

Sudah tiba masanya para ulama dikejutkan dari kerusi malas mereka dan turun kepada rakyat jelata.

Jika Ulama' dan jika Ahli Sunnah yang mengetuai perjalanan revolusi dan reformasi rakyat maka sudah pasti sejarah akan berubah dan nescaya masa depan akan menjadi lebih memihak kepada Islam dan membawa kebaikan kepada ummah. Sebab itulah Allah swt menjanjikan di akhir zaman bahawa revolusi akan dibawa oleh Al-Mahdi dan Nabi Isa as, bukannya pemimpin sekular atau sosialis yang berkefahaman sesat atau salafi yang membodek pemerintah...

Sunnah yang sahih ialah menjatuhkan kezaliman dan mengangkat kebenaran... Itulah Islam yang sahih. 
Saya tidak menyalahkan sesiapa cuma mengeluh sendiri dengan situasi umat. Nasihat saya kepada para ulama' dan alim agama yang mahu beramal dengan hadis mentaati pemerintah ialah rajin-rajinlah sama turun ke sawah, ke perkampungan nelayan, felda dan kampung-kampung orang miskin dan merasai kesusahan mereka. Usah bercakap soal aqidah, soal tauhid tetapi soal kemanusiaan yang asas pun kamu tidak mampu pertahankan.

Kamu buktikan dahulu bahawa kamu adalah manusia dan mempunyai sifat kemanusiaan sebelum kamu bercakap soal agama dan perihal ketuhanan. Maafkan saya atas luahan ini wahai saudara-saudaraku sekalian.

 
Capai tulisan Ustaz Emran di http://www.ustaz.blogspot.com/Tiada ulasan: