Jumaat, 24 September 2010

Sekolah HARAPAN : Adakah Hudud Masih Relevan?

Sekolah HARAPAN di Melaka sudah menerima kemasukan pelajar baru. Maka bergemalah sekali lagi suara- suara dari pihak Islamis akan perlunya menjalankan hukum hudud untuk mencegah asbab zina dan pembunuhan bayi.

Suara itu akan mati tak berapa lama lagi. Dan akan bergema bila ada 'sesuatu' lagi tindakan yang dilihat tidak Islamik dari kerajaan perkauman- sekular.

Kenapa ini berlaku? Tenggelam dan timbul?

Kerana saya melihat kerasionalan menjalankan hukum hudud pada masa sekarang. Persoalan rasional di sini, adakah hudud boleh dijalankan pada zaman ini?

Profesor Syed Naquib al-Attas berkata nabi Adam adalah manusia yang bertamadun (a civilized man). Jadi tamadun tidak bermula dgn kapak (dalam kajian arkeologi), atau kemahiran membina monumen besar (piramid, candi dsb.) Tetapi cukup dengan kenyataan bahawa Adam memiliki ilmu tentang segala sesuatu (wa 'allama adama al-asma-a kullaha).

وَعَلَّمَ ءَادَمَ ٱلۡأَسۡمَآءَ كُلَّهَا ثُمَّ عَرَضَہُمۡ عَلَى ٱلۡمَلَـٰٓٮِٕكَةِ فَقَالَ أَنۢبِـُٔونِى بِأَسۡمَآءِ هَـٰٓؤُلَآءِ إِن كُنتُمۡ صَـٰدِقِينَ
Dan Dia telah mengajarkan Nabi Adam, akan segala nama benda-benda dan gunanya, kemudian ditunjukkannya kepada malaikat lalu Dia berfirman: Terangkanlah kepadaKu nama benda-benda ini semuanya jika kamu golongan yang benar. (31)

(Jangan terkejut, anda telah ditipu oleh silibus subjek Sejarah Tingkatan Satu! Saya pun sama, sehingga menemukan perkataan al- Attas ini. Ha ha ha)

Jadi dari sini, apa yang diwahyukan kepada Nabi Adam AS, mungkin ini juga boleh menjadi basis Rasul SAW, nabi akhir zaman. Sebagaimana Nabi Adam a.s. mempunyai ilmu membangunkan tamadun awal, ilmu Rasul SAW. mencakupi sehingga ke akhir zaman. Dan ketika Rasul hidup, baginda berhadapan dengan berbagai watak manusia yg bakal melahirkan generasi- generasi dengan berbagai potensi. Dan ketika Rasul berbicara kepada para sahabat, contoh, 'akan datang nanti", baginda dapat melihat dan sesuai dengan peranan baginda, memberikan jalan keluar dan huraian.

Dgn itu tiada alasan untuk mana- mana pihak mengatakan masalah zaman ini lebih berat dari masalah silam sehingga berusaha mencari huraian sendiri seperti sekolah HARAPAN. Apa yg dilihat dahsyat masa kini, tidak mungkin melebihi apa yg berlaku dizaman Nabi. Ini satu keadilan Tuhan supaya tiada nanti yg menuduh Nabi 'get the easier job'. Kita lihat watak- watak silam begitu hebat kerana disesuaikan dgn zaman yang memerlukan kehebatan begitu.


Hudud dan PAS Hari ini PAS menyatakan bahawa hudud bukan lagi agenda yang utama. Maka melalaklah anjing- anjing dari sebelah Barisan Nasional bahawa PAS rela menggadaikan prinsip Islam kerana berkawan dengan DAP.


‎(Kenyataan Tun Dr. Mahathir kepada wartawan pada 3hb Mac 1994 di Nilam Puri, Kelantan Darul Naim) :  Hukum rejam kepada penzina adalah primitif

(Kenyataan Najib Razak pada 20hb April 1983 kepada para wartawan) : Negara akan huru-hara sekiranya undang2 Islam dilaksanakan -

(Dr. Tun Dr. Mahathir Mohamad, ucapannya di Pasir Mas, Kelantan, 14 Ogos 1994). “Melaksanakan hukum hudud sehingga melemahkan orang Islam sehingga menjadi masyarakat kucar kacir dan ditindas oleh orang lain tidaklah secucuk dengan ajaran Islam.”

(Tun Dr. Mahathir Mohamad 2/5/92) ‘Bagaimana kita boleh maju kalau orang Islam rakyat Islam yang mati dan kudung sudah tiada tangan dan  kaki. Bagaimana mereka mahu bersaing dengan bangsa-bangsa lain kalau sifatnya sudah tidak cukup. Hukum Hudud tidak sesuai dilaksanakan di negara ini yang mempunyai rakyat berbilang kaum dan agama’.

(Tun Dr. Mahathir Mohamad, Majlis Tertutup Majlis Agama Kebangsaan, 1997). “Apakah kalau kita tidak tutup (aurat) kita tidak Islam? Banyak benda yang disuruh oleh agama Islam yang kita tidak buat, tetapi kita masih Islam”.

(Dr. Tun Dr. Mahathir Mohamad, ucapannya di Papar, Sabah, 2 Mei 1992). “Bagaimana kita boleh maju kalau orang Islam sudah tidak ada tangan dan kaki? Bagaimana mereka mahu bersaing dengan bangsa-bangsa lain, kalau sifatnya sudah tidak cukup? Hukum hudud tidak sesuai dilaksanakan di negara ini yang mempunyai rakyat berbilang kaum dan agama.”

(Tun Dr. Mahathir Mohamad, temubualnya dengan wartawan, 18 Ogos 1991. “Perlaksanaaan hukum hudud boleh menyebabkan umat Islam menjadi mundur kerana tidak boleh bersaing dengan orang bukan Islam apabila orang Islam dipotong tangannya dan dilakukan hukum hudud yang lain, sedangkan orang bukan Islam tidak dikenakan.”

(Tun Dr. Mahathir Mohamad, ucapannya di Pasir Mas, Kelantan, 14 Ogos 1994). “Kita (Kerajaan Pusat) akan ambil tindakan jika Kelantan meneruskan usaha melaksanakan hudud.”

(Tun Dr. Mahathir Mohamad, temubualnya dengan media massa selepas sidang Majlis Tertinggi UMNO, 1994). “Saya akan mempastikan bahawa negeri-negeri yang diperintah oleh Barisan Nasional tidak akan melaksanakan hukum hudud.”

Sejak bila Che Det masuk DAP? Sejak bila Najib Al- Hantuya masuk DAP?


Soal pokok sekarang, mengapa PAS kata hudud bukan lagi agenda utama?

Islam wajib kelihatan rasional bila berada dalam keadaan masyarakat majmuk. Ia dapat dicapai dengan 'rasul' yang ada dalam diri manusia : akal.


Bagaimana mahu menjadi agenda utama(melaksanakan) sedangkan Muslim yang berbangsa UMNO pun tidak faham apa itu hudud? Tambah laa lagi non Muslim. Pelaksanaan hudud tatkala rakyat tidak memahaminya hanya akan menimbulkan fitnah yang lebih besar, bukan menyelesaikan masalah.


Buat masa sekarang, tidak dapat tidak, kerajaan BN mestilah ditumbangkan terlebih dahulu sebelum PAS dapat melaksanakan hudud. Ini kerana hudud tidak dapat dijalankan pada zaman maklumat yang salah sentiasa disebarkan oleh golongan perkauman- sekular. Fahaman yang benar mengenai Islam sentiasa dipesongkan oleh anjing- anjing ini.


Apabila BN sudah ditumbangkan, maka ketika itu PAS bersama Pakatan Rakyat dapat menguasai media arus perdana. Peluang menguasai media harus digunakan sebaik- baiknya oleh PAS untuk menerangkan hudud kepada rakyat. Bila sudah faham kebaikan hudud, mustahil mereka menolak lagi untuk dilaksanakan. Waima non Muslim pun tidak akan menolak kerana agama itu fitrah manusia.


DAP tidak mahu juga melaksanakan hudud??? DAP tidak dapat berbuat apa- apa jika kehendak majoriti rakyat mahukan hudud kerana DAP bemaksud Democratic Action Party. Ini bermakna kehendak rakyat hendaklah dituruti kerana DAP bergerak atas faham sosialis, rakyat diutamakan.(people first)

Maaf, zaman kita zaman cengeng, maka watak- watak yang lahir juga sedemikian. Tak hairanlah lahir golongan- golongan gay dan escapist yg lain. Setiap masalah dilihat besar seperti yang dikatakan oleh Syed Abdul Qadir Jailani, terlepas makan satu waktu, seolah- olah berlaku kiamat. Sebab itu, kita kena sesuaikan kaedah penyelesaian dgn mengambil kira psikologi orang moden. 


Setelah berlaku semua itu, hudud kembali relevan....


Allah tahu yang terbaik.


http://asyrafmuiz.blogspot.com - Muiz Nasrallah

2 ulasan:

suffiakmal berkata...

hebat cara anda berfikir!

Muiz Nasrallah berkata...

Alhamdulillah.. baru mula berjinak dengan idea SMN Al- Attas. Ternyata ia menjanjikan solusi.