Rabu, 31 Disember 2008

Bon Voyage Tahun Paling Gila!

Tahun 2008 bakal berakhir, bakal melabuhkan tirai. Beberapa jam sahaja lagi. Aku rasa tahun ni tahun paling banyak aku menimba pengalaman sepanjang hidup aku, 16 tahun. Rencah- rencah kehidupan tu memang pelbagai, ada manis, masin, pahit dan pedas.

Tetapi sayang, aku tak sempat langsung nak catatkan kegembiraan dan kesedihan tu dalam blog ni kerana kesibukan aku.(banyak menyibuk kot tahun ni)Ok, start dengan awal tahun, bulan Januari.

Januari
- Terpilih masuk ke dalam kelas 4 Ikhlas. Waktu tu pelajar kelas aku sikit gila. Ada la dalam 16 orang.(simbolik 16 tahun kot, heheh). Lelaki ada 5 orang je. Ye la, kelas agama mana laku sangat pasal orang trauma dengan Arab. Aku, Afwan, Azwan, Faiz dan Hariz, cuma kami berlima je ke mana-mana saja pun. Memang rasa kemanisan ukhuwah masa tu.
Aku ingat masa ni subjek yang paling best time ni Bahasa Arab Tinggi la. Semuanya kerana Ustaz Suhaimi Abdul Ghani. Buat lawak sesaja.

Februari
- Welcome to SBPI Kubang Pasu! Pelajar baru masuk ke kelas aku datang menceriakan suasana. Best gak orientasi dengan depa. Time tu perkara paling aku ingat ialah seorang budak perempuan yang menjadi tumpuan ramai(tumpuan budak lelaki yang ehem2 saja) bernama Mariam. Budak ni kawan Mokjan dan budak sekolah Mokjan. Mokjan kata budak lelaki sekolah aku tak pernah tengok perempuan. Hahah. Last2 budak ni pindah gak. Padan muka hangpa!

Mei
- Dah nak dekat mid year exam. Kisah ni mencabar sikit. Saja gatal- gatal tangan pi tulis kat whiteboard camni, “We want the rules of law, we are against the law of the jungles! If Abdullah Badawi want to remain his status- quo, abolish ISA!” Bila aku measuk kelas untuk prep malam, terdengar bisikan halus, “mai dah, mai dah”. Apa lagi, lawan berhujah atas kertas laa aku dengan budak perempuan. Aku ajak depa berdebat bertentang mata depa tak mau. Lelaki tak kata apa, depa sporting. Heheh…

Jun
- Bulan ni bulan paling mustahil dilupakan dalam sejarah SBPI Kubang Pasu. Kisahnya bermula bila sekumpulan pelajar iaitu Mark, Zulkhairi dan Amzar request kat cikgu nak buat live band sempena Sambutan Hari Guru SBPIKP kali ke- 4. Antara benda yang depa nak pakai untuk live band tu mestilah gitar. Setelah cikgu bermesyuarat ada bantahan dari Ustaz Tarmizi yang tak setuju dengan cadangan live band tersebut. Pagi sebelum hari guru, sekolah menjadi gempar…



Setelah disiasat, rupa- rupanya perbuatan tu dilakukan oleh seorang makhluk yang bernama Amzar. Amzar kata memang saja dia lukis menatang tu pasal dia dok sekolah ni pun ayah dia paksa. Ada orang terjemah perkataan tu harfan bi harfin camni: Sayang Ustaz Cikgu Kami= SUCK! Hahah! Lepas tu aku dengar cerita ayah dia bayar sikit saja kat ustaz tak padan dengan kos yang ustaz kena tanggung untuk spray balik pintu tu. . Tapi aku tak akan lupakan kata- kata Ustaz Tarmizi di surau, “Kalau manusia, dia tak akan buat perbuatan tu melainkan dia SYAITAN,”
Pada aku, walau marah macam mana pun seseorang guru kepada anak muridnya tak patut guru itu mengeluarkan perkataan sebegitu. Haish~

JULAI
- AXIS dengan kerjasama PRS menganjurkan Kem Perdana Tingkatan Empat!Best gila kem ni. Dalam sejarah hidup aku, nilah kem paling berharga.
LDK
LDK gak

banyaknyaaa tangaaan yannng memasaaakkkk
geli gila aku!
sejuknya!(bantai selamba walaupun air keroh)
di salah satu checkpoint Explorace

- Bulan ni BADAR baru dilantik untuk ganti pimpinan BADAR yang dah expired.(maaf, kalian memang benar- benar expired dan lemau) Mula- mula aku duk dalam Lajnah Dakwah dan Multimedia. Tapi disebabkan akh Afwan tolak jawatan Presiden BADAR, Afwan ambil lajnah aku. Aku tukar ambil Lajnah Kebajikan dan Ekonomi(bekas lajnah Fuad punya yang dah jadi Presiden BADAR). Aku ingat nasib baik jugak la tukar, pasal aku bukannya terer sangat bab- bab teknologi ni. Flash dan ntah Fireworks menatang apa lagi bukannya aku reti pun.

- Ada budak perempuan dalam PRS hantar surat layang kat aku. Depa tak puas hati pasal aku habaq kat Faris, Ketua PRS Kisas mengatakan PRS SBPIKP sosial. Puas jugak aku berdebat dengan depa(dalam kertas jugak). Aku habaq kat fariz bukannya niat nak burukkan PRs sekolah aku, tapi, aku dah tegur PRS lelaki tapi depa buat tak tau je. Itulah pasalnya. Safwan, Ketua PRS sekolah aku dia kata rilek je walaupun dia yang kena attack dengan Faris and the gang.

OGOS
- Semenjak awal bulan AXIS(Association of Integrated Student, batch kami punya nama) sibuk dengan persiapan Bulan Kemerdekaan. Asalnya aku datang lewat ke sekolah pasal tiket bas dah habis, so, Aida Nabila laa kena buat semua. Piwat, Presiden AXIS pun tak nampak muka dari awal sampai habis pasal dia kena demam campak. Tapi, Alhamdulillah, Malam Ambang Merdeka Memang gempak! Temanya zaman kesultanan melayu Melaka. Depa puji(batch kami) tahun ni sambutan merdeka paling best sekali! Tapi, memang penat gila aku sebagai Pengarah Projek. Huhu… Apa pun, ribuan terima kasih kepada semua pihak terutamanya exco yng rajin2 dan kreatif. Mabruk!

SEPTEMBER
- Bulan ni aku dilantik sebagai Unit Bahasa Antarabangsa Sidang Redaksi. Best, setiap malam boleh pi Makmal Komputer.


OKTOBER
- Waktu berlaku peristiwa ni bulan puasa. Petang, lepas solat asar dan tadarus al- Quran, kami dah tak turun padang main ragbi pasal letih. Destinasinya mana lagi kalau bukan bilik akses. Kunci pulak Faez Ridhuan yang pegang. Raya CS: Condition Zero la kami kat sana.
Waktu hari minggu, sampai ada sekumpulan pelajar tidur kat Bilik Akses pasal main game LAN yakni Age of Empire III.Pastu depa kantoi tak solat Subuh.
Tak bernasib baiknya depa pasal tetiba ustaz buat operasi check sapa yang tak mai
Subuh. Tapi, yang nasib baiknya nasib baik ustaz tak tau depa lap Subuh pasal main game online. Kalau ustaz atu teruk laa depa. Kenalah denda lari round sekolah dua round… Betapa gilanya bulan ini hangpa bayangkan sendiri.

NOVEMBER
- Kelas aku mengadakan lawatan ke Melaka Bandaraya Bersejarah. Setelah lelaki dan perempuan ‘fight’ sepanjang tahun, Alhamdulillah, kami dah dapat balik apa yang dinamakan kemanisan ukhuwwah. Jangan dok faham ikhtilat pulak naaa… SAY NO TO IKHTILAT! Kos ke sana lebih kurang ringgit Malaysia 4000. Aku heran mana la Naim, Pian, Hakim dan Haris rompak duit tu.
- Perdebatan berlangsung dengan pendebat Bahasa Inggeris Sekolah, Basil Hazman. Ketaq gila aku masa tu. Habis banjir tempat aku pijak. Alhamdulillah, debat bertajuk “Mampukah Malaysia Bertahan Dengan Krisis Kewangan Dunia” berjalan dengan baik walaupun ada istilah yang pihak kerajaan cakap aku tak faham.
kerajaan berbaju merah, pembangkang berbaju hitam

p/s: Maaf, kalau ada kesilapan pasal aku kalut taip~!
(memang banyak perkataan gila dalam post ni, harap tak me'lagha'kan)

4 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

salammullah hi alaikum~~

weit...
ada pembetulan sket...
time gtaw fariz tntang prs tu..
aku yg bersalah ar...
ang x da papa sngt...

satu ag...
yg psal sayang ustaz cikgu kami 2...
ang x rsa ka memalukan mreka dgn mnyatakan nama2 mreka???

hanifmz berkata...

wahahha~
bodohnya si Amzar tuh ..
kalau ye pun marah ..
xyah la buat smpi camtuh ..
buat mende lain kan lagi baik ..
nasyid ke .. music gak tuh ..
wahaha ~

zida berkata...

wah.baguss ek??
kenangan2 spanjng 2008..
will misss it..
;DD

Tanpa Nama berkata...

AKU BENCI PEKIDA aku ada alami sendiri dengan mereka ini.
aku dari kg laloh kuala krai kelantan, budak pekida sini memang samseng, boss nya usop pahi memang kaki samseng, yusni lagi teruk, brahim boyo, awi tok awang kekcok, suha ini sebahagian yang aku boleh sebut, tapi ramai lagi lah, mereka ni semua kaki pukul, tarik kereta, peras ugut orang, curi kereta, kaki mabok, buat kacau kedai kopi, bawa kereta laju dalam kampong dan macam macam lagi lah memang teruk pendek kata keselamatan kampong memang terancam, pk la boss pekida.