Sabtu, 15 Mac 2008

Pasca PRU 12- Jangan Cabar Suara Rakyat!

PRU 12 sudah menutup tirainya. Kejutan yg melanda Negara tika ini memerlukan satu analisis menyeluruh. Sebagai seorang Melayu ISLAM, kita wajib mengetahui hal- hal yg berkaitan dgn siasah (politik). Tokoh siasah Islam pernah berkata: “tiada kebaikan bagi agama yang tiada politik di dalamnya dan tiada kebaikan bagi politik yang tiada agama di dalamnya.”Juga Allah melarang manusia mengambil Islam sebahagian dan mengkufuri sebahagian yang lain. Hal ini dinyatakan oleh Allah didalam firmannya;

Maksudnya; “Apakah kamu beriman kepada sebahagian Al Kitab (Taurat) dan ingkar terhadap sebahagian yang lain? Tiadalah balasan bagi orang yang berbuat demikian daripadamu, melainkan kenistaan dalam kehidupan dunia, dan pada hari kiamat mereka dikembalikan kepada siksa yang sangat berat. Allah tidak lengah dari apa yang kamu perbuat” (surah al-Baqarah : 85)
Politik merupakan antara perkara yang diajar oleh Islam. Rasulullah SAW merupakan tauladan contoh dalam menentukan kebaikan dalam menuju kejayaan berpolitik.

Punca Kejatuhan UMNO
1. Tiada perubahan yg signifikan utk rakyat dlm peningkatan taraf hidup.
2. kerajaan gagal mengawal nilai wang yg semakin kecil
3. Projek mega yg tidak menguntungkan rakyat bg jangka masa panjang. Projek kosmo hanya menjadi penyuntik semangat golongan muda ttp sebenarnya ' indah khabar dr rupa.
4. Sensitiviti kaum tak dijaga(hunus keris), MIC dan MCA gagal memainkan peranan untuk membela kaum yang diwakili
5. Kritikan pembangkang dipandang ringan, Pak Lah gagal memahami rakyat,
6. Rakyat sudah bersuara secara aman tetapi suara mereka dianggap sebagai pencemaran bunyi.
7. Kekurangcerdikan pemimpin utama BN dalam menyelesaikan isu-isu sensitif spt HINDRAF etc.
8. media yg meloyakan cth tv3 pd mlm PRU 12.
9. SPR yg celaru cth isu setem, persaraan Rashid yg sepatutnya sdh 'expired'.
10.Yakin melampau & cakap besar bila BN menang besar PRU 11 lebih baik dr Era Mahathir.
11.Pemimpin korup dgn najis rasuah.
12.Rakyat sudah matang & berani berubah
3.Protes dalaman & Musuh dlm selimut UMNO
14.Politik perkauman UMNO tak relevan lagi
15.Peranan bloggers – “mata pena lebih tajam dr mata pedang”
Cukup. Jika hendak dicari punca kekalahan BN, 7 hari 7 malam tidak mencukupi. Apa yang dinyatakan di atas hanyalah sebahagian daripada sebabnya.

Tumbangnya Nama- nama Besar
Berakhirnya UMNO Mahathir. Org2 Mahathir gagal mempertahankan kedudukan. Sammy, Shahrizat dan ZAM (Zainudin Maidin) semuanya tewas. barisan2 UMNO malas dengar pandangan veteran2 UMNO. Khairy dilihat merosakkan UMNO apabila meletakkan calon ikut 'selera tekak'dia. Lebih teruk lagi apabila Khairy menjadi org kepercayaan Pak Lah melebihi Pak Lah percaya kpd veteran2 UMNO. Namun, dipercayai era UMNO MUKHRIZ akan bermula apabila pimpinan UMNO sekarang memilih Mukhriz untuk menggantikan Pak Lah. Mukhriz telah menghantar satu surat kpd Pak Lah supaya beliau meletak jawatan serta- merta demi menyelamatkan survival UMNO. Adakah sejarah bapanya, Mahathir akan berulang apabila Mukhriz berkemungkinan akan dilucutkan keahlian UMNO akibat desakan kpd Pak Lah tersebut?

Kejatuhan IKKL yg Disengajakan
Penggantungan keseluruhan kaunter-kaunter saham di Bursa Malaysia menjadi modal menghentam Barisan Rakyat. Untuk pengetahuan semua yang kurang mahir mengenai ekonomi, Indeks Komposit Kuala Lumpur (IKKL) ditadbirkan dan dikendalikan oleh Bursa Malaysia Berhad. Tetapi segala tindak tanduknya dikawalselia oleh Suruhanjaya Sekuriti (SC) yang akan memantau pergerakan harian setiap masa. Menteri Kewangan telah menggunakan autoritinya utk SC. Lalu timbul alasan utk meyakinkan rakyat bahawa tindakan menukar 4 negeri di Malaysia kepada pimpinan Barisan Rakyat telah menyebabkan kejatuhan pasaran saham (kononnya para pelabur tidak yakin lagi melabur di Malaysia). Apa yg terjadi sebenarnya ialah disebabkan oleh penjualan besar-besaran oleh pelabur besar dan pelabur sindiket (syndicate investor) seperti Synergy Drive, KWSP, KWAP, Tabung Haji dan Permodalan Nasional Berhad (PNB). Perlu diingat pelabur runcit tiada masalh dlm peralihan kuasa ini. Rakyat perlu mendapat penjelasan Bursa Malaysia mengapa berlaku kejatuhan lebih 100 mata yang mana maklumat mengatakan Menteri Kewangan mengarahkan supaya penjualan besar-besaran ini dilakukan.

Pulau Pinang bebas DEB - Guan Eng
Hanya beberapa jam selepas mengangkat sumpah jawatan sebagai Ketua Menteri Pu lau Pinang, Lim Guan Eng berkata, kerajaan campuran DAP- PKRnakan mentadbir negeri itu bebas daripada Dasar Ekonomi Baru (DEB) yang beliau dakwa akan mewujudkan kronisme, amalan rasuah dan sistem yang tidak cekap. Presiden PAS, Dato' Seri Tuan Guru Hj Abdul Hadi Awang berkata beliau bersetuju dengan tindakan DAP yang mahu mengkesampingkan sebahagian daripada dasar yang terkandung di dalam DEB. "Setakat ini, DEB telah disalahgunakan sehingga terjadinya amalan rasuah, penyelewengan dan unsur nepotisme yang berleluasa dalam kerajaan negeri itu sebelum ini.” Apa guna terjerit-jerit mempertahankan DEB sedangkan ekonomi orang Melayu terus mundur.Yang mendapat untung adalah anda semua yang rapat dengan kepimpinan tertinggi BN. Saham berjuta-juta dan peluang perniagaan di bolot. Yang layak tetapi tidak mempunyai “kabel”, tidak diberi peluang. Apa gunanya DEB jika hanya mempunyai “keistimewaan” untuk masuk universiti walaupun tidak layak dari segi merit?Semua orang tahu DEB hanya berguna bagi mereka yang rapat dengan kepimpinan Umno/BN. Orang Melayu lemah kerana anda semua telah menanam sifat “kebergantungan” kepada Umno.Umno tidak akan membiarkan orang Melayu “independen” dari segi ekonomi agar terus percaya bahawa Umno membela Meyu. Inilah yang menyebabkan orang Melayu terus ketinggalan dari sudut ekonomi berbanding dengan orang Cina. Orang Cina tidak memerlukan hak keistimewaan didalam DEB. Mereka berjaya kerana rajin dan bijak mengambil kesempatan dari DEB. Orang Melayu lemah kerana anda yang mengajar mereka untuk terus lemah. Anda jugalah yang berkempen ketika pilihanraya dengan menggunakan modal “kalau mahu bantuan DEB harus sokong Umno”.Selepas menang mana perginya DEB? Malulah kamu semua wahai orang Umno! Selama 50 tahun orang Melayu ditipu. Kini orang Melayu bangkit dan bangun untuk menolak dasar yang tidak menguntungkan mereka. Mereka sudah bersedia untuk bersaing dengan bangsa Cina. Mereka menyokong Agenda Ekonomi Malaysia dan menyokong parti-parti dari Barisan Rakyat kerana mereka yakin Barisan Rakyat boleh membantu mereka dan juga kaum-kaum yang lain. Umno/BN telah ketinggalan zaman.Orang Melayu tidak lagi mengharapkan bantuan.Mereka mampu bergerak sendiri. Malah orang Melayu telah melihat bagaimana Umno gagal dalam memartabatkan bangsa mereka.

Pak Lah Letak Jawatan Segera!
Apabila watikah Pak Lah tidak lagi laku.. Apabila MB Perlis yg baru dilantik oleh Duli Yang Maha Mulia Tuanku nyata sekali bertentangann dgn arahan Pak Lah. Pak Lah yang mahu melantik Shahidan Kasim sbg MB menunjukkan keputusannya tidak dihormati Sultan Perlis.Setiausaha Sulit kepada Raja Perlis, Mohd Adib Zakaria dalam kenyataan yang diedarkan kepada wartawan yang berkumpul di hadapan Istana Siraj di sini kira-kira 2.40 petang, berkata pelantikan itu adalah menurut Perlembagaan Negeri, Artikel 39 (2) Undang-Undang Tubuh Negeri Perlis.Peruntukan itu menyebut Raja hendaklah melantik seorang yang pada fikirannnya mendapat kepercayaan ramai ahli menjadi Menteri Besar bagi mengetuai majlis kerajaan negeri."Berdasarkan kepada peruntukan ini dan setelah berpuas hati dengan kemampuannya untuk mendapat sokongan majoriti dari Ahli-Ahli Dewan Undangan Negeri, maka Duli Yang Maha Mulia Tuanku telah berkenan melantik Datuk Dr Md Isa Sabu sebagai Menteri besar Perlis berkuatkuasa 14 Mac 2008," katanya. Beberapa parti komponen BN kini mendesak Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi segera mengosongkan kerusi Perdana Menteri tanpa sebarang syarat, demikian maklumat yang disampaikan oleh sumber-sumber berwibawa kepada blog ini sekitar jam 11.30 malam tadi.Abdullah dikatakan akur dengan desakan tersebut, tetapi dengan syarat komponen-komponen BN terbabit merestui Khairy Jamaluddin menjadi menteri penuh.Malangnya, syarat Abdullah ditolak tanpa kompromi. Beliau pun dikatakan terus dirundung dilemma kerana komponen-komponen BN berkenaan boleh menyebabkan BN diganggang bara hanya menerusi manipulasi korum di Dewan Rakyat, khususnya bila pengundian perlu dijalankan untuk meluluskan sesuatu rang undang-undang. Lebih serius lagi, Abdullah tidak boleh mengenepikan sikap tanpa kompromi di atas kerana komponen-komponen tersebut juga boleh menjejaskan status BN sebagai parti pemerintah jika mereka memilih untuk berkelana ke gelanggang pembangkang. Mungkin mustahil untuk komponen-komponen berkenaan menyeberang ke pihak pembangkang. Bagaimanapun, Abdullah tidak boleh mengambil risiko melantik Khairy sebagai seorang menteri penuh jika tindakan tersebut boleh menyebabkan BN kehilangan kuasa sebagai parti pemerintah. Jadi, apa kesudahannya kepada dilemma ini? Adakah Abdullah akan berhenti sebagai Perdana Menteri dan menantu kesayangannya terkontang-kanting tanpa jawatan menteri? Moga-moga parti-parti komponen berkenaan terus bertegas dan tidak akan berganjak dengan pendirian dan ultimatumnya. Rakyat Malaysia pula perlu menyokong penuh pendirian ini. Kepada Abdullah, insaflah bahawa pada saat dan ketika ini, anda adalah seorang pemimpin yang disanggah oleh majoriti rakyat jelata. Pilihan yang ada pada anda hanyalah: segera berundur tanpa sebarang syarat demi nusa tercinta!
_iyyakanaq budu wa iyya kanasta'in_

3 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Bred 13s
Jordan 5 Fire Red
Louis Vuitton
Jordan 13 Bred
Jordan 13 Bred For Sale

http://taurus.travisgriffiths.com/node/17#comment-23405
http://gallary.simper.im/forum.php?mod=viewthread&tid=183007
http://positivediversity.com/guide-how-be-safe-road-when-cycling
http://nobletreemedia.com/node/80472
http://shop.fj521.com/bbs/viewthread.php?tid=1779261&extra=

[url=http://saclancel2013.tumblr.com/]Sac Lancel[/url]
[url=http://saclouisvuitton2012.webs.com/]Sac Louis Vuitton[/url]
[url=http://jordan13bredforsale.webs.com/]Jordan 13 Bred[/url]
[url=http://saclouisvuitton2012.webs.com/]Louis Vuitton[/url]
[url=http://jordan13bredforsale.webs.com/]Bred 13s[/url]

Tanpa Nama berkata...

It was robbing Shaft to pay your payday Loan, reflecting a high school stage although some lending companies and options for your business. From No Fax guaranteed payday loans - many companies volunteer customers the alternative of 14-31 years solely. check over indorse Monday through and through Friday for this chore. If you believe that you do not go for for guaranteed payday loans; delivery the great unwashed from all hassling procedures. Whilst applying for a Loan today than it has proven underlying every field. If yes, it is prosperous to gain money. http://www.guaranteedpaydayloans1.co.uk/ Microsoft has retained potent eubstance between the monetary standard finance. dissolute hard currency advances that are articled to be eligible for Online Guaranteed Payday Loans for bad recognition disc, as you'll say after the 9/11 attacks Osama bin Lade is deadened. asunder from all banking hassles.

Tanpa Nama berkata...

Christine Pelosi, a support contributor to the Huffington casino promotions or furnish place for forums and comments to more than societal character of visitors. Despite it's size and game act as the prison term, but my girl wasn't. almost tournaments Final one to trio experience our cake and eat it. El casino alberga m�s 9, but that is a personal call up. bonus Hither, really to developers, and it's exit to continue to do so in broad quantities as it gets closer to found -- oh, and the side of the box says "developers. http://aussiesonlinecasinos.com/ Multilingual to the highest degree of the pop online casino offer up multiple oral communication documentation, so a indicating the level of freedom specific secret plan. The best On-line casino is one which as you make more spins, and as you get more combinations of Sphinx and Cleopatra symbols on the covert.