Selasa, 26 Februari 2008

Tips Berpolitik Secara Bijak

Wahai pejuang kebenaran kita berjuang dengan satu matlamat iaitu membebaskan negara dari cengkaman rejim diktator di bawah parti reput.Kita sebenarnya berhadapan dengan beberapa jenis manusia.

Pertamanya manusia yang telah dibutakan agamanya.Golongan ini hendaklah diatasi dengan kehalusan budi perkerti.Ikutilah ajaran yang telah dibawa oleh nabi besar kita nabi muhammad s.a.w.Golongan ini adalah sekitar umur 50an dan ke atas.Mereka amat sensitif kalau salah cara kita memberi pendekatan.Mereka merasakan mereka betul dengan tindakan mereka. Keduanya golongan yang tidak kenal tentang dosa dan pahala.Golongan jenis ini yang selalu menaikkan darah kita dengan perkataan dan tingkah laku mereka.Salah tindakan kita akan menampakkan kuburukan kita.Sekuat - kuat manusia adalah mereka yang dapat menahan marah mereka.Kita mesti memegang kemas prinsip ini...kecualilah nyawa kita benar - benar terancam.Sejukkan hati kita dengan kalimah bahawa golongan ini benar - benarlah jahil lagi berwatak syaitan.
Golongan dewasa kanak - kanak adalah segolongan manusia yang bersikap kebudak - budakkan.Golongan ini mudah di umpan dengan barang - barang.Lihatlah budak - budak kalau dijanjikan coklat segala perkara akan diikuti.Menghadapi manusia kanak - kanak ialah dengan mengingatkan tentang kubur jer.Bagitaulah yang harta benda yang banyak tidak di bawa ke dalam kubur.
Golongan angin.Jenis manusia yang tidak tetap pendirian.Bagilah semangat pada mereka.Katakan yang tempat sebenar yang harus kita takut ialah liang lahad.Sebab disitulah penentu deritanya seseorang.Kalau di dunia ni kenapa harus takut..paling sakit pun di bunuh aje.
Golongan air.Manusia yang mengikut orang aje.Tidak tentu tujuan perjuangan.Golongan ini kita mestilah tazkirah tentang ke mana kita akhirnya.Kekal di dunia ataupun ada alam lain yang menunggu.
Janganlah kita menari mengikut rentak lawan kita..kita belum mahir tentang itu.Ikutlah gerak dakwah yang di bawa oleh nabi besar kita nabi Muhammad s.a.w nescaya Allah akan membantu kita.
Percayalah yang dapat memberi hidayat dan petunjuk pada seseorang hanyalah Allah. Kita hanya mampu menyampaikan di samping berterusan memohon pertolongan dari Allah.Ingatlah tiada kuasa yang boleh mengubah sesuatu kecuali kuasa Allah. Teruskan berjuang mengikut Islam..Allah bersama - sama orang yang benar.Kalau kita tidak menikmati di dunia bahagian akhirat InsyaAllah Allah sediakan untuk kita...TAKBIRRRRRR

Tiada ulasan: