Jumaat, 19 September 2008

Ramadan oh Ramadan

Awwalul kalam, assalamualaikum w.b.t.

Kali ni aku nk cerita apa yg dh jadi kat sekolah aku sepanjang bulan posa.

BABAK PERTAMA
Al- kisah bermula apabila sekumpulan pelajar yang dianggotai Adiy, Moli, Peng, Azim n Kimi telah menjalankan satu bisnes utk me'+' ekonomi mereka...
maka perniagaan mereka berjalan dgn rancaknya di aspura al- ghazali sbpi kubang pasu. permintaan kebab daging mereka melonjak tinggi lantaran kebijaksanaan mereka berniaga dgn jayanya.
air yang tenang jangan disangka tiada buaya. Sungguh tak diduga,perniagaan mereka yg melonjak namanya di persada aspura tiba2 berjaya dihidu pihak berkuasa yakni warden lah gelaran mashurnya serata negeri. terjadinya satu adegan rampas- merampas yg bg aku agak melucukan di depan dorm Saiyyida Abu Bakar.

Ustaz Suhaimi Ghani: Pembakar tu ada kat mne? (dgn loghat kuala ganunye)
Kimi : Ada kat dalam loker
Ust SG : Knp kmu simpan?
Kimi : Mak sy pnya ustaz pmbakar tu
Ust SG : x kira le, mak kamu pnya ke, tok wan kamu pnye ke,nenek kamu pnye ke, berani buat berani la tanggung.

dh la suma brg2 kena rampas eg. rice cooker, etc. pastu kena perli2 dgn cikgu plak dlm kelas (wat keje x gne otak psl bakar atas tilam) + yg x tahan kena sebat sorang sekali pastu isi borang disiplin plak. hadui2

P/s: ada sorang teraniaya dlm cita ni, AZAM HADI ketua dorm yg dituduh subahat tp dy pun x tw apa@ psl ni. merasa la kena sebat gak...

BABAK KEDUA
seperti SBP2 len, dh jd satu kewajipan utk solat tarawikh lapan rakaat setiap malam...
tp, ada gak yg lap(ponteng) solat tarawikh walaupun hnya 8 rakaat
apa lag, kena denda dapat pahala dgn ustaz suhaimi sudin: baca quran 1 juzuk. begitu jgak hukuman org yg miss solat jemaah 5 waktu n tadarus dlm usrah lepas solat asar

BABAK KETIGA

bila dh masuk2 tgh2 bulan posa maka adalah yg teringat nk raya...
dh jadi budaya kt sekolah aku tiap2 petang lepas tadarus ada program radio yg dikendalikan bdak2 form 4. taun ni AXIS yg buat. ok, mcm2 lagu yg depa pasang(pasal raya la takkan lagu cinta plak kot)
tp, masalahnya ada la org komplen tak boleh tidur la study la pasal radio tu kuat sangat. setelah aku mengkaji masalah ni maka aku dpt tau ada org baca quran kat aspura.
maka dgn kuasa yg aku ada sbg timbalan presiden AXIS aku slow talk dgn presiden n stop terus siaran kat aspura.
yelah, aku terfikir jgak. bulan ramadan mai setaun sekali je. setiap amalan sunat menyamai amalan fardhu pahalanya. ada amalan yg digandakan pahala sampe 70 kali ganda. jd, x eloklah benda2 ni. biarlah org beribadat dengan khusyuk. walaupun AXIS dapat duit buat benda ni suma, apalah sanagt keuntungan tu kalo nk bandingkn dgn keuntungan yg ALLAH bagi. lagipun org akan lupa kemanisan ramadan bila terkenangkan mercun, baju raya, kuih raya dsb...

KHATIMUL
Dh masuk sepuluh malam terakhir ramadan ni. jom sama2 cari lailatulqadar. malam yg lebih baik dr seribu bulan...

من يقم ليلة القدر فيوافقها..
"Barangsiapa yang berqiam pada malam Lailatul Qadar maka dia telah menjumpainya..." [Hadith Riwayat Muslim].

Begitu juga dengan hadith A'isyah ra. :-

رأيت يا رسول الله إن وافقت ليلة القدر ما أقول؟ فقال: قولي: اللهم إنك عفوٌّ تحب العفو فاعفُ عني
"Apa pendapat kamu Ya Rasulullah jika aku berjumpa dengan Lailatul Qadar dan apa yang hendak aku ucapkan? Jawab baginda : Katakanlah : Ya Allah, sesungguhnya Engkau adalah Tuhan yang memberi kemaafan, Engkau mencinta kemaafan, maka maafkanlah aku" [Hadith Riwayat Ibn Maajah dan Imam al-Timudzi].

12 ulasan:

FAriEz berkata...

macam mane dorang leh wat kebab atas katil tu???fuuhh~~

>.<

n moga2 kite sume dapat lailatul qadar~

salam~

sss berkata...

Lolz..
Boleh pulak pi bakaq atas katil
Pelik tull~ Hurmm..camne tu?

jiwamelayu berkata...

to fariez n sss:
mcmana bakaq kebab atas tilam?
mcmni...
suis tu dok kat tepi katil, nk tarik wire pi lantai x sampe. depa letak pembakar atas tilam then goreng la daging atas tu...
(bkan depa bakaq katil noh...)

sss berkata...

0wh..icic
Bahaya tu~
Haizz..

Tsaqif berkata...

macam-macam la.....
haha...nakal la budak SBPI pon...
tapi plikla...ade peti ais ke dalam dorm tu..mana mereka letak daging2 kebab tu?
^^
Skolah awak cuti sampai raya ke?

jiwamelayu berkata...

to tsaqif:
mmg nakal bdak SBPI
tp SBPI kubang pasu je la.. hehehe
daging tu depa simpan kat peti ais Dwn Mkn.

hr ni(sabtu) nk blk sekolah la..
khamis ni bru cuti raya

sarah berkata...

lawak abes la.....
ade2 je keje diorg....
x tercapai akal ak nak jual kebab kat asrama....lawak2....
ak pi bygkan pakcik jual kebab kat pasar niy ngan diorg.....haishhh...

ibn daud berkata...

lawak,lawak jugak..
tapi camna ngan org yg telah disebut namanya disitu,
malu woo~~

_merci_

eL Magnifico berkata...

atas katil?? macam mane tu?

Syahaabahjamil berkata...

Salam~

huhue..
bebudak sbpi ni pandai gak na nak cari duit..
kalah ak.. ak pon dok jual kat bazar je.. depa siap buat kebab bakar kat atas katil lagik.. haha.

dende ntuk yg lap terawih tu.. mmg bagus..
bley cadangkan kat cikgu ak ntuk tahun depan.. hehe..

hazman baharom berkata...

Alahai sahabat...
Nak tergelak btol la aku baca blog ang... Famous Ust. Suhaimi.. kui kui kui...

melayujati berkata...

sronok ke cerita perbuatan orang lain? depa pun tau malu gak.. n satu g, budak2 sbpi kubang pasu tu kreatif..cuba pikiaq sikitt..tu boleh kata kemahiran hidup laa...