Rabu, 6 Oktober 2021

Ibrah Do'ā Nabi Zakariā 'Alayhissalām

 


"Ketika itu Nabi Zakariā berdoa kepada Tuhannya, katanya:" Wahai Tuhanku! Kurniakanlah kepadaku dari sisiMu zuriat keturunan yang baik; sesungguhnya Engkau sentiasa Mendengar (menerima) doa permohonan". 

Lalu ia diseru oleh malaikat sedang ia berdiri sembahyang di Mihrab, (katanya): "Bahawasanya Allah memberi khabar yang mengembirakanmu, dengan (mengurniakanmu seorang anak lelaki bernama) Yahyā, yang akan beriman kepada Kalimah dari Allah, dan akan menjadi ketua, dan juga akan menahan diri dari berkahwin, dan akan menjadi seorang Nabi dari orang-orang yang soleh".

Nabi Zakariā berkata:" Wahai Tuhanku! Bagaimanakah aku akan beroleh seorang anak, padahal sebenarnya AKU TELAH TUA dan ISTERIKU PULA MANDUL?", Allah berfirman: "Demikianlah keadaannya, ALLAH MELAKUKAN APA YANG DIKEHENDAKINYA".

Nabi Zakariā berkata lagi: "Wahai Tuhanku! Jadikanlah bagiku satu tanda (yang menunjukkan isteriku mengandung)". Allah berfirman: "Tandamu itu ialah engkau tidak akan dapat berkata-kata dengan orang ramai selama tiga hari (tiga malam) melainkan dengan isyarat sahaja; dan ingatlah kepada Tuhanmu (dengan berzikir) banyak-banyak, dan bertasbihlah memuji Allah (dengan mengerjakan sembahyang), pada waktu malam dan pada waktu pagi"."


Nangis je baca ayat- ayat ni. Allah baik sangat. 


Apa yang mustahil bagi Allah? 


Ayat sebelumnya menceritakan tentang rezeki buah- buahan yang luar biasa turun kepada mihrab Maryam 'alayhissalām, sampai Nabi Zakariā 'alayhissalām kehairanan; sedangkan Maryam 'alayhissalām tidak pernah meninggalkan mihrabnya.


Bagaimana Allah beri rezeki anak kepada Nabi Zakariā sedangkan dia dah tua dan isterinya mandul?


Sains dah hukum mustahil dapat anak. Dihukum mandul. Tapi karāmah boleh berlaku dengan amal ibadat yang benar. Allah ajar pada ayat terakhir kisah itu dengan berzikir banyak- banyak bertasbih memuji Allah melalui solat, akhirnya dapat anak walaupun logik akal kata tidak mungkin.


Mungkin dah letih hidup ikut hukum akal logik yang biasa? Cubalah untuk hidup ikut hukum karāmah para walīy dan Nabi. 


Boleh dapat ke? Boleh, tak mungkin AlQurān sebagai petunjuk menipu. Syarat pertama berinteraksi dengan alQurān adalah yakin sepenuhnya tanpa ragu. 


Kalimat ini ditafsirkan dengan surah alBaqarah ayat ke 2, 


ذَٰلِكَ الْكِتَابُ لَا رَيْبَ ۛ فِيهِ ۛ هُدًى لِّلْمُتَّقِينَ (سورة البقرة اية ٢)


"Kitab Al-Quran ini, tidak ada keraguan padanya (tentang datangnya dari Allah dan tentang sempurnanya); ia pula menjadi petunjuk bagi orang-orang yang (hendak) bertaqwa;"


Kalimat (لَا رَيْبَ ۛ فِيهِ) menukil atTabarīy adalah (لا شك فيه) : tidak ada syak padanya.


Semua isi alQurān akan menjadi petunjuk bagi orang yang hendak bertaqwa, syaratnya jangan diragukan secuil pun. Jika sesiapa ragu, dia tidak akan mendapatkan manfaatnya.


Kalau berhajat kepada sesuatu, tambahkan amal yang diri sendiri tidak pernah dilakukan, atau amal soleh yang manusia lain sudah jarang lakukan; supaya doa menjadi mustajab. Satu- satunya senjata yang boleh melawan takdir adalah doa. Kedua- duanya akan saling berlumba sehingga hari kiamat..


#insaf #tadabbur #tadabburalquran #taubat #hijrah #istiqamah

Tiada ulasan: